فهرست مطالب

مجله ره آورد سلامت
سال پنجم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید هاشمی، مهدی رضایی* صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    میکروپلاستیک های هوابرد، ذرات پلاستیکی با اندازه کوچکتر از 5 میلی متر با منشا اولیه و ثانویه هستند که مسیرهای مختلفی با بدن انسان مواجه شده و نیز باتوجه به پخش گسترده شان در محیط زیست، می توانند تهدیدی برای سایر موجودات زنده و حتی عناصر غیرزیستی باشند. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات بهداشتی و محیطی میکروپلاستیک های هوابرد می باشد.

    روش شناسی: 

    در جستجوی اولیه مقالات، جمعا 163 مقاله از سال 2018 تا 2023 میلادی یافت شد که پس از حذف موارد تکراری، این تعداد به 107 رسید. سپس در مرحله غربالگری، عنوان و چکیده مقالات بررسی شد و در انتها، تعداد 31 مقاله باقی ماند. سپس برای دستیابی به مقالات مرتبط، متن کامل مقالات غربال شده مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت، 27 مقاله باقی ماند که در مطالعه حاضر، استفاده شد.

    یافته ها

    میکروپلاستیک های هوابرد، دربرگیرنده خصوصیات گوناگونی در شکل، اندازه و رنگ هستند که از منابع گوناگونی مانند البسه، لاستیک وسایل نقلیه، وسایل مراقبت بهداشتی و غیره منتشر می شوند. این ذرات، علاوه بر تاثیراتی که بر محیط زیست (گیاهان، خاک، جانوران آبزی، یخ های قطبی و غیره) دارند، می توانند منجر به عوارض مخربی در بدن انسان؛ مانند اختلال غدد درون ریز، ضعف سیستم عصبی، اختلال متابولیسم انرژی، آسم و حتی سرطان نیز شوند.

    نتیجه گیری

    میکروپلاستیک های هوابرد، به دلیل گسترش فراگیر، مقاومت بالا و خصوصا تاثیرات بالقوه ای که بر روی موجودات زنده دارند، می توانند یک تهدید جدی در مقیاس جهانی محسوب شوند. با پیش بینی روند افزایشی حضور این ذرات در محیط زیست مان، مطالعات بیشتری برای مشخص شدن هرچه بیشتر اثرات میکروپلاستیک های هوابرد بر روی سلامتی انسان و محیط زیست مورد نیاز  است.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک ها، بهداشت و تندرستی، بهداشت عمومی و محیط
  • لیلا روان یار*، داوود شجاعی زاده، رعنا حسینی، فرشته فرزیان پور صفحات 21-31
    زمینه و هدف

    بیماری ایدز با شیوع جهانی و عدم وجود راه های درمانی موثر یکی از مصایب بشری می باشد. لذا آموزش می تواند راهکاری موثر جهت پیشگیری محسوب گردد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر دو روش آموزشی بر آگاهی و نگرش دانش آموزان سال سوم دبیرستان انجام گرفته است.

    روش شناسی:

     این پژوهش مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی است که به صورت سرشماری و انتخاب تمام نمونه های ممکن (400 نفر) از دانش آموزان سال سوم دبیرستان های شهرستان چالدران در سال 1393 انجام گرفته است. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سه قسمتی مشتمل بر اطلاعات دموگرافیکی، آگاهی و نگرش که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شده، استفاده شده است. برای اجرای طرحT  جمعیت تحت بررسی به سه گروه " گروه آموزشی با روش سخنرانی، گروه آموزشی با روش بحث گروهی و گروه شاهد" به صورت تصادفی تقسیم شدند. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزارSPSS 16  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین آگاهی دانش آموزان قبل و بعد از آموزش در سه گروه سخنرانی و بحث گروهی و شاهد اختلاف معنی داری از نظر آماری وجود داشت. (05.0p<) به طوری که در گروه سخنرانی میانگین نمره آگاهی از 46.17 به 54.20 و در گروه بحث گروهی از 85.17 به 38.22 و در گروه شاهد از 31.17 به 26.18 ارتقا یافته است. هم چنین اختلاف معنی داری در بین سطح نگرش دانش آموزان قبل و بعد از آموزش در بین سه گروه مشاهده گردید (05.0p<). در مقایسه دو روش آموزش در افرایش آگاهی و سطح نگرش اختلافی معنی دار مشاهده گردید  (05.0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که با وجود تاثیر دو روش آموزشی بر آگاهی و نگرش دانش آموزان (باتوجه به گروه شاهد)، روش بحث گروهی اثربخشی بیشتری نسبت به سخنرانی داشته است و به عنوان یک روش به نسبت موثرتر در این مطالعه مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، سخنرانی، دانش، نگرش، ایدز، دانش سلامت، نگرش ها و عملکرد
  • ارسطو یاری حصاری، برزو سبزی*، یعقوب سلیمانی صفحات 32-52
    زمینه و هدف

    آثار به جا مانده از جنگ در دنیای امروز، این پتانسیل را دارد که به عنوان عامل انگیزشی مهمی در گردشگری تبدیل شود. از آن جایی که سفر به مناطق عملیاتی در بستر راهیان نور مستلزم وقت و هزینه های مالی و انسانی زیادی می باشد، بنابراین جهت بهره مندی اصولی تر و بهبود یافته تر از آنچه امروز شاهد آن هستیم، نیازمند شناسایی و تحلیل مهم ترین عوامل انگیزشی رانشی و کششی بازدیدکنندگان یادمان های مناطق عملیاتی می باشد. لذا این پژوهش در صدد است، با نگاهی علمی، عوامل انگیزشی رانشی و عوامل انگیزشی کششی بازدیدکنندگان ایرانی از یادمان های ناشی از جنگ شناسایی، و آن ها را گروه بندی نماید.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر از نظر ماهیت، پیمایشی و بر حسب هدف در گروه تحقیقات کاربردی به شمار آورد. اطلاعات مورد نیاز به دو صورت کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. هم چنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون T تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش زایران راهیان نوری هستند که به مناطق عملیاتی سفر کرده اند که حجم نمونه با استفاده فرمول کوکران 1920 نمونه تعیین شد. سپس با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای سلسله مراتبی؛ واحد اصلی مطالعه، از طریق طی چند مرحله نمونه گیری پیوسته تعیین شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد مهم ترین مولفه های انگیزش رانشی به ترتیب میانگین رتبه ای، مربوط به خودسازی (3.13)، هویت ملی (2.71)، کنجکاوی (2.57) و پاسداشتی (1.59) می باشد و مهم ترین عوامل انگیزش کششی به ترتیب میانگین رتبه ای، مربوط به تقدس مکانی (2.58)، تفرج و اوقات فراغت (جاذبه های محیطی) (1.78) و الزام (1.64) می باشد.

    نتیجه گیری

    بر این اساس نتیجه پژوهش حاکی از این است که مولفه های رانشی نسبت به مولفه های کششی تاثیر بیشتری در بازدید از یادمان های ناشی از جنگ ایران دارند. در نهایت در راستای تامین خواسته ها و نیازهای انگیزشی (درونی و بیرونی) گردشگران و جذب آنان در محل های مورد نظر 18 راهبرد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: انگیزش، گونه شناسی انگیزشی، بازدیدکنندگان، یادمان های ناشی از جنگ
  • فاطمه رحیمی*، سعیده مرادعلیزاده صفحات 53-64
    زمینه و هدف

    امروزه آلودگی منابع آب به ترکیبات نفتی و اثرات بهداشتی آن روی سلامت انسان و محیط زیست یک موضوع مهم به شمار می رود. حذف این آلاینده ها توسط روش های مختلفی صورت می گیرد که از میان آن ها روش های زیستی به دلیل ارزان بودن، دسترسی آسان و غیره دارای برتری می باشند. در این مطالعه به بررسی انواع روش های زیستی جهت حذف ترکیبات نفتی از آب پرداخته شده است.

    روش شناسی:

     برای یافتن مطالب مرتبط با مطالعه حاضر کلیدواژه ها و عبارات Bioremediation, Petroleum Compounds, Bio Absorbents, Removal of Petroleum Compounds from Water, Bioremediation of Petroleum Products, Phytoremediation of Petroleum Compounds from Water  و معادل فارسی آن ها در منابع الکترونیک  Google Scholar, PubMed, Science Direct, Magiran, Research Gate, SID, Wiley جستجو شد و پس از بررسی مطالعات موجود، 28 مورد از مرتبط ترین مقالات در بازه زمانی 2018  تا 2023  برای مطالعه مورد نظر بررسی شد.

    یافته ها

    باتوجه به تحقیقات انجام گرفته امروزه زیست پالایی و استفاده ازجاذب های طبیعی همراه با میکروارگانیسم های بومی تجزیه کننده هیدروکربن ها جهت حذف ترکیبات نفتی مورد توجه می باشند. اگرچه این روش ها مقداری زمان بر بوده و نیازمند سازگاری میکروارگانیسم ها با شرایط محیطی می باشند اما به دلایلی هم چون راندمان بالا، سازگاری زیستی، بی خطر بودن و ارزان و در دسترس بودن نسبت به سایر روش های موجود جهت حذف آلودگی نفتی آب توصیه می گردند. همچنین می توان جهت افزایش سرعت زیست پالایی توسط میکروارگانیسم ها از استراتژی های تحریک و تقویت زیستی استفاده کرد که این عمل باعث افزایش رشد تجزیه کننده های هیدروکربن های نفتی می گردد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اهمیت بهداشت و حفظ سلامت انسان و محیط زیست حذف آلاینده های نفتی از محیط آبی دارای اهمیت زیادی می باشد. بررسی روش های زیستی انجام گرفته جهت حذف این آلاینده ها نشان می دهد استفاده از میکروارگانیسم های تجزیه کننده ترکیبات نفتی که به مرور زمان با شرایط محیطی و پارامترهایی هم چون دما،  pH و غیره سازگاری یافته و مولد بیوسورفکتانت می باشند، در طولانی مدت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تخریب زیستی، زیست محیطی، آلودگی آب، آلاینده های نفتی، حذف زیستی
  • سحر ابوالقاسمی*، سعیده مرادعلیزاده صفحات 65-81
    زمینه و هدف

    هورمون ها یکی از مهم ترین گروه های آلاینده های نوظهور میباشند که از طریق رواناب کشاورزی، پساب بیمارستان ها و فاضلاب ها  وارد محیط زیست می شوند و حذف این ترکیبات از محیط های آبی بسیار حایز اهمیت است. فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته مبتنی بر تولید رادیکال هیدروکسیل آزاد، یکی از روش های بسیار کارآمد برای حذف این ترکیبات می باشند. هدف از این پژوهش، مروری بر روش های حذف هورمون ها از محیط های آبی توسط روش های اکسیداسیون پیشرفته بود.

    روش شناسی: 

    با انتخاب مقالات در بازه زمانی 2018-2023 میلادی و جستجو در منابع اطلاعاتی و پایگاه داده های Google Scholar، Scopus، Web of Science و Pubmed، حدود 648 مقاله یافت شد که پس از غربالگری، بررسی متن کامل مقالات، حذف مقالات تکراری و حذف مقالات به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی، در نهایت 13 مقاله منتخب بررسی شدند.

    یافته ها

    باتوجه به مطالعات انجام شده، روش های حذف فتوکاتالیستی توسط g-C3N4/WO3 با سیلیس پشتیبانی شده و هم چنین فرآیند ترکیبی اکسیداسیون ازن و اولترافیلتراسیون فناوری های موثری در حذف هورمون های استروییدی هستند. استفاده از روش های ترکیبی، نانوکامپوزیت و نانوذرات مختلف و غیره برای این فرآیند می تواند باعث افزایش راندمان حذف شود.

    نتیجه گیری

    باتوجه استفاده از روش های اکسیداسیون پیشرفته در فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب های آلوده به هورمون ها به دلیل کارایی بالا، مقرون به صرفه بودن، عدم ایجاد آلودگی ثانویه و غیره می تواند در آینده در فرآیند های تصفیه مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هورمون ها، فرآیند اکسیداسیون پیشرفته، محیط های آبی، فوتولیز، فوتوکاتالیست
  • سودابه وطنخواه، نرگس عبدالهی نجات*، حمید پوراصغری صفحات 82-94
    زمینه و هدف

    رضایت مندی به معنای میزان برآورده شدن انتظارات افراد است و مفهومی روان شناختی و چند بعدی بوده که به عوامل زمینه ای از جمله عوامل فردی، روانی و وضعیت فرهنگی و اجتماعی-اقتصادی افراد وابسته است. رضایت مندی مراجعه کنندگان به مراکز خدمات بهداشتی و درمانی یکی از شاخص های اندازه گیری کیفیت خدمات ارایه شده می باشد. براین اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با رضایت دریافت کنندگان خدمت به مراکز خدمات جامع سلامت آران و بیدگل درسال 1401 انجام گرفت.

    روش شناسی: 

    در این مطالعه توصیفی و تحلیلی 328 نفر از دریافت کنندگان خدمت از مراکز جامع خدمات سلامت و پایگاه های آن به روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد شده رضایت کلی از خدمات (پرسشنامه رضایت مراجعCSQ-8) و پرسشنامه عوامل مرتبط با رضایت با ابعاد سه گانه مهارت فنی و ارتباطی کارکنان، سطح دسترسی و تسهیلات مراکز، زمان صرف شده توسط پرسنل برای ارایه خدمات و هزینه خدمت بود. داده ها با کمک نرم افزار SPSS و آمارهای توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از مجموع 382 دریافت کننده خدمت که به صورت تصادفی طبقاتی انتخاب گردیدند، 109 نفر (%28.3) را مرد و 273 نفر (71.5%) زن بودند. براساس نتایج مطالعات میزان رضایت مندی (82.9%) بود. بیش ترین بعد رضایت مربوط به رضایت کلی از خدمات، مهارت فنی و ارتباطی کارکنان، رضایت از بعد دسترسی و تسهیلات مراکز بود. کم ترین بعد مربوط به رضایت از بعد زمان صرف شده توسط پرسنل برای ارایه خدمات و هزینه خدمت بود. از بین متغیرهای دموگرافیک بررسی شده جنس، وضعیت تاهل و شغل و رضایت فنی و ارتباطی با رضایت کلی از خدمات ارتباط معنا دار داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه پیشنهاد می گردد با به کارگیری استراتژی و برنامه ریزی مناسب سطح رضایت دریافت کنندگان خدمات از مراکز خدمات جامع سلامت را حفظ نموده و در جهت بالابردن آن در همه ابعاد اقدامات اساسی تری انجام گیرد. هم چنین باید با به کارگیری راه های خلاقانه برای بهبود مهارت فنی و ارتباطی کارکنان در جهت افزایش رضایت دریافت کنندگان خدمت اقدام نمود.

    کلیدواژگان: رضایت، مهارت فنی، مهارت ارتباطی، دسترسی، تسهیلات، هزینه ارائه خدمات، کارمند، مراکز سلامت
  • نرگس عبدالهی نجات*، عسگر آقایی هشتجین صفحات 95-105
    زمینه و هدف

    در طول دهه اخیر، اکثر کشورهای جهان با افزایش هزینه های بخش بهداشت و درمان روبه رو شده اند. استفاده موثر از منابع موجود از طریق به کارگیری الگوهای تخصیص منابع و افزایش کارآیی مدیریت بخش سلامت بسیار مهم و ضروری است. براساس گستردگی مراکز بهداشتی و درمانی و تعداد خدماتی که این مراکز ارایه می دهند، بخش قابل ملاحظه ای از منابع نظام سلامت جامعه به این مراکز اختصاص می یابد. تعیین و پایش مستمر کارایی این مراکز می تواند نقش به سزایی در بهبود کارایی منابع سلامت و جلوگیری از هدر رفتن منابع کشور داشته باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه کارایی مراکز بهداشت کشور،  برای اولین بار به صورت مروری نظام مند انجام شده است تا به عنوان منبعی برای بازخورد به مدیران مربوطه در این زمینه باشد.

    روش شناسی:

     در این پژوهش مروری منظم در پایگاه های اطلاعاتی با استفاده از کلیدواژه های مناسب جستجو شد. تعداد   1035مقاله یافت و مقالات بازیابی شده، بررسی گردید. مقالات مرتبط با محاسبه کارایی مراکز بهداشت مورد بررسی قرار گرفت. که در نهایت 8 مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشته و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    روش تحلیل پوششی داده ها برای ارزیابی کارایی مراکز بهداشت کشور استفاده شده است. کارایی این مراکز در دهه 90 نسبت به سال های اواخر دهه 70 و دهه 80 افزایش مثبتی داشته است. در میان مراکز بهداشتی شهری و روستایی و پایگاه های بهداشتی مراکز روستایی قزوین، مرکز شهری اصفهان و پایگا ه های غرب تهران بالاترین میزان کارایی فنی را داشته اند و کارایی آن ها بالای 80% گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    ضروری است سیاست گزاران و مدیران بهداشت و درمان ضمن شناسایی دلایل کارایی پایین مراکز بهداشتی، راهکارهایی برای ارتقای کارایی این مراکز و توزیع مناسب منابع اتخاذ نمایند. هم چنین ارزیابی عملکرد برای پایش کارایی نظام سلامت ایران فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کارایی، مراکز بهداشت جامعه، تحلیل داده ها
  • مهدی ترکاشوند، تورج محمد زمانی، وحید کاظمی زاده* صفحات 106-114
    زمینه و هدف

    هدف پژوهشگران علوم ورزشی به اوج رساندن عملکرد ورزشکار در رشته‏های مختلف ورزشی است. در همین راستا محققان درصدد کشف و شناسایی عواملی هستند که بر عملکرد ورزشکار تاثیرگذارند و این موضوع کاملا پذیرفته شده است که خواب از جمله ضروریات تندرستی است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر 30 ساعت محرومیت از خواب بر پاسخ سطوح اورکسین-A و عملکرد ریوی به یک فعالیت بی‏هوازی در دانشجویان پسر فعال می‏باشد.روش شناسی: این پژوهش به روش نیمه تجربی و به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. پروتکل به این صورت بود که در موقعیت کنترل، پس از 12 ساعت ناشتایی و 8 ساعت خواب کافی، در موقعیت تجربی بعد از 12 ساعت ناشتایی و 30 ساعت بی‏خوابی کامل آزمودنی‏ها در محل خوابگاه دانشجویی با شرایط کنترل شده مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    اطلاعات مرتبط به مقایسه پس‏آزمون و پیش‏آزمون در دو موقعیت تجربی (محرومیت از خواب) و کنترل (خواب کافی) نشان داد که هورمون اورکسین-A در شرایط محرومیت از خواب نسبت به ‏شرایط استراحتی افزایش معناداری یافته است و این تفاوت در سطح (0.001 p=) معنادار تلقی می‏شود. هم چنین بی‏خوابی سبب تغییرات معناداری بر شاخص‏های فیزیولوژیکی ‏گردید.

    نتیجه گیری

    30 ساعت محرومیت از خواب سبب افزایش سطوح اروکسین-A گردید که این موضوع نشان دهنده اهمیت خواب شبانه، که یکی از عوامل تاثیرگذار مرتبط با چاقی و اضافه وزن است، می باشد. مخصوصا به وسیله مربیان و ورزشکاران که متعاقب محرومیت از خواب سبب اثر معناداری بر عملکرد آنان می‏شود، باید بیش‏تر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محرومیت از خواب، بی خوابی، چاقی، اورکسین، توان بی هوازی، فعالیت ورزشی، عملکرد ریوی
  • امیر صادقی، محمد قلی پور*، سیده مریم حائری صفحات 115-129
    زمینه و هدف

    وجود شاخص های مناسب و کاربردی به عنوان قدم اصلی در راه ارزشیابی و سنجش عملکرد یک تشکل مردم نهاد تلقی می شود. تعیین شاخص ها این امکان را به تشکل ها می دهد که علاوه بر سنجش میزان تطابق عملکرد با اهداف، نقاط قوت و ضعف خود را بهتر بشناسد و گام های موثری را در راه اصلاح و بهبود بردارد. باتوجه به این که ابزار مناسب و معتبری برای سنجش عملکرد تشکل های مردم نهاد حوزه سلامت کشور وجود نداشت، لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و اعتبارسنجی شاخص های ارزیابی و رتبه بندی تشکل های مردم نهاد حوزه سلامت براساس نظر متخصصان و مدیران اجتماعی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1401 انجام شد.روش شناسی: به منظور اعتبارسنجی شاخص های ارزیابی و رتبه بندی تشکل های مردم نهاد حوزه سلامت، یک مطالعه مقطعی در سال 1401 بر روی 1000 تشکل مردم نهاد فعال حوزه سلامت انجام شد. جهت طراحی مدل و تعیین اعتبار محتوایی آن، از تکنیک دلفی (3 راند) با مشارکت 20 نفر از متخصصان حوزه مشارکت های اجتماعی استفاده شد. روایی ساختاری دستورالعمل از طریق تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد سنجش قرار گرفت. پایایی مدل اعتبارسنجی شاخص ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. تحلیل داده ها با نرم افزارهای Excel 2010، SPSS 26 و Lisrel 8.80 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که براساس شاخص 0.775= CVI، روایی محتوایی سوالات اولیه مدل تایید شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان داد ساختار مدل شامل 7 بعد (روابط بین الملل، نحوه ارتباط گیری، استفاده از نیروی داوطلبی، آموزش و اطلاع رسانی، الگوی موفق و برتر، شفافیت و پاسخگویی و مشارکت مالی) و 56 گویه بود. مدل به دست آمده براساس برازش نیکویی، دارای قابلیت پایایی در سنجش عملکرد تشکل ها بود (0.029=RMSEA).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، مدل اعتبارسنجی شاخص های ارزیابی و رتبه بندی تشکل های مردم نهاد حوزه سلامت با 7 بعد و 56 گویه، یک ابزار روا و پایا جهت سنجش عملکرد تشکل های مردم نهاد در ایران است.

    کلیدواژگان: تشکل مردم نهاد، اعتباربخشی، شاخص
|
  • Majid Hashemi, Mahdi Rezaei* Pages 1-20
    Background & Objectives

    Airborne microplastics are plastic particles smaller than 5 mm in diameter, with primary and secondary sources that come into contact with the human body in various ways. Due to their widespread distribution in the environment, they can pose a threat to other living organisms and even non-living elements. The aim of the current study is to investigate the health and environmental effects of airborne microplastics.

    Materials & Methods

    In the initial search for articles, a total of 163 articles were found from 2018 to 2023, which was reduced to 107 after removing duplicates. Then, during the screening stage, the titles and abstracts of the articles were reviewed, resulting in 31 articles remaining. The full text of the screened articles was studied to obtain relevant articles, and finally, 27 articles were used in the present study.

    Results

    Airborne microplastics exhibit various characteristics in terms of shape, size, and color. They are distributed from various sources such as clothing, vehicle tires, and healthcare products. In addition to their effects on the environment (vegetation, soil, aquatic animals, polar ice, etc.), these particles can also have destructive effects on the human body, including endocrine disorders, weakness in the nervous system, energy metabolism disorders, asthma, and even cancer.

    Conclusion

    Due to their widespread distribution, high resistance, and especially their potential effects on living organisms, airborne microplastics can be considered a serious global threat. With the anticipated increasing trend of the presence of these particles in our environment, more studies are needed to determine the effects of airborne microplastics on human health and the environment as much as possible.

    Keywords: Microplastics, Health, Environmental, Public Health
  • Leila Ravanyar*, Davoud Shojaei Zadeh, Rana Hosseini, Fereshteh Farzianpour Pages 21-31
    Background & Objectives

    HIV is one of the human sufferings with its global prevalence and the lack of effective treatment methods. Therefore, education can be considered an effective solution to prevent new cases. This study was conducted with the aim of investigating the effect of two educational methods on the knowledge and attitude of third year high school students.

    Materials & Methods

    This research is a semi-experimental study in the form of a census of the survey and selection of all possible examples (400) students of third year high school Chalderan city has done. To collect questionnaire data from triploid including demographic information, knowledge and attitude by the research units in the two pre-test and post-test completed, has been used. People under consideration to three lectures, group discussions have been divided. Data collected by the Software spss16 descriptive and inferential statistical tests and analysis have been.

    Results

    The results showed that knowledge of students before and after training in three groups, lectures and group discussion and control of statistically significant differences existed. (p<0.001) as the group average speech awareness of 17.46 to 20.54 in group lecture, 17.85 to 22.38 in group discussions from 17.31 in the control group has improved to 18.26. Also, significant difference between the level of student attitudes before and after training among the three groups were observed (p<0.05). Comparing the two methods in education and the level of awareness improved of attitudes were significantly different (p<0.05).

    Conclusion

    The results suggest that despite the impact of two educational methods on knowledge and attitudes of students (the control group), the effectiveness of group discussion has more than lecture and as a more effective way than this study was accepted.

    Keywords: Health Education, lecture, Knowledge, Attitude, Acquired Immunodeficiency Syndrome, Health Knowledge, Attitudes, Practice
  • Arastoo Yari Hesar, Borzoo Sabzi*, Yaghob Solimani Pages 32-52
    Background & Objectives

    The remains of war in today's world have the potential to become an important motivational factor in tourism. Since traveling to the operational areas in the path of light requires a lot of time and financial and human costs, therefore, in order to benefit more fundamentally and better than what we are witnessing today, it is necessary to identify and analyze the most important driving motivational factors. and the attraction of visitors to the memorials of operational areas. Therefore, this research aims to identify, from a scientific point of view, the push and pull motivation factors of Iranian visitors to war memorials, and group them.

    Materials & Methods

    In terms of its nature, the present research was a survey and according to its purpose, it was included in the group of applied research. The required information has been collected both in the library and in the field. Also, one-sample T-test and Friedman's test were used to analyze the data. The statistical population in this research is the pilgrims of Rahian-e-Nour who have traveled to operational areas, and the sample size was determined using Cochran's formula of 1920 samples. Then using hierarchical cluster sampling method; The main unit of the study was determined through several stages of continuous sampling.

    Results

    The results of the research show that the most important components of drive motivation are related to self-improvement (3.13), national identity (2.71), curiosity (2.57) and protection (1.59). And the most important pull motivation factors, according to the rank average, are related to the sanctity of the place (2.58), entertainment and leisure time (environmental attractions) (1.78) and obligation (1.64).

    Conclusion

    Therefore, the result of the research indicates that the thrust components have more influence than the pull components in visiting the monuments caused by the Iran war. Finally, 18 strategies have been presented in order to meet the motivational needs and desires (internal and external) of tourists and attract them to the desired places.

    Keywords: Motivation, Typology of Motivation, Visitors, War Memories
  • Fatemeh Rahimi*, Saeideh Moradalizadeh Pages 53-64
    Background & Objectives

    Today, the water resources contamination due to petroleum compounds and its health effects on human and the environment is considered as an important issue. The removal of these pollutants is done by various methods among which, biological methods are superior due to their cost effectiveness, easy access, etc. In this study, a variety of biological methods have been investigated to remove petroleum compounds from water.

    Materials & Methods

    Keywords and phrases such as Bioremediation, petroleum compounds, Bio adsorbents, petroleum removal, petroleum bioremediation, petroleum phytoremediation and their Persian equivalents were searched in the databases include; Google Scholar, PubMed, ScienceDirect, Magiran, ResearchGate, SID, Wiley to find content related to the current study and after reviewing the available studies, 28 of the most relevant articles from 2018 to 2023 were reviewed for the intended study.

    Results

    According to the research carried out, bioremediation and the use of natural adsorbents along with native microorganisms that decompose hydrocarbons are noted to remove petroleum compounds. Although these methods require to long time and adaptation of microorganisms to environmental conditions but due to benefits such as high efficiency, biocompatibility, safety, cheapness and availability, they are recommended over other existing methods to remove petroleum pollution from water. Furthermore, to increase the speed of bioremediation by microorganisms, strategies of biological stimulation and reinforcement can be used, which increases the growth of petroleum hydrocarbon decomposers.

    Conclusion

    Considering the importance of health and preserving human health and the environment, the removal of petroleum pollutants from the aquatic environment is very important. A review of the biological methods used to remove these pollutants shows the use of microorganisms that decompose petroleum compounds, that adapted to environmental conditions and parameters such as temperature, pH, etc. over time and generate biosurfactant, is recommended in the long term.

    Keywords: Biodegradation, Environmental, Water Pollution, Petroleum Pollutants, Biological Removal
  • Sahar Abolghasemi*, Saeideh Moradalizadeh Pages 65-81
    Background & Objectives

    Hormones are one of the most important groups of emerging pollutants that enter the environment through agricultural runoff, hospital effluents, and sewage, and removing these compounds from aquatic environments is very important. Advanced oxidation processes based on the production of free hydroxyl radicals are one of the most efficient methods for removing these compounds. The purpose of this research was to review the hormones removal methods for from aquatic environments by advanced oxidation processes.

    Materials & Methods

    By selecting the articles in the period of 2018-2023 and searching in the databases of Google Scholar, Scopus, Web of Science and Pubmed, about 648 articles were found. After screening, checking the full text of articles, removing duplicate articles and removing articles due to lack of sufficient information, finally 13 selected articles were reviewed.

    Results

    According to the studies, the photocatalytic removal methods by g-C3N4/WO3 supported with silica as well as the combined process of ozone oxidation and ultrafiltration are effective technologies in removing steroid hormones. The use of combined methods, nanocomposite and different nanoparticles etc. for this process can increase the removal efficiency.

    Conclusion

    The use of Advanced oxidation processes in the purification processes of water and wastewater contaminated with hormones due to high efficiency, cost-effectiveness, no secondary pollution, etc. can be used in the purification processes in the future.

    Keywords: Hormones, Advanced Oxidation Process, Aquatic Environments, Photolysis, Photocatalyst
  • Sodabe Vatankhah, Narges Abdollahinejat*, Hamid Pourasghari Pages 82-94
    Background & Objectives

    Satisfaction represents the extent to which people's expectations are fulfilled and is a psychological, multifaceted concept influenced by various factors, including individual, psychological, cultural, and socio-economic factors. Assessing the satisfaction of individuals utilizing the services of Comprehensive Health Centers (CHC) can be a crucial indicator for evaluating the quality of services rendered. Therefore, the primary objective of this study is to determine the relationship among service recipients' satisfaction at the CHC of Aran and Bidgol and its associated factors in 2022.

    Materials & Methods

    In this descriptive and analytical study, we used a stratified random sampling method to select 328 service recipients from CHC and their branches. The research tool was a questionnaire including demographic information, a standardized questionnaire of general satisfaction with services (CSQ-8 customer satisfaction questionnaire) and a questionnaire of factors related to satisfaction. Data analysis was conducted using SPSS-22 software, with descriptive and inferential statistics.

    Results

    Among the 382 randomly selected service recipients, 109 (28.3%) were male, and 273 (71.5%) were female. The study revealed an overall satisfaction rate of 82.9%. The highest dimension of satisfaction was related to overall satisfaction with services, technical and communication skills of employees, accessibility and facilities of the centers. The lowest dimension of satisfaction was related to the dimension of time spent by personnel to provide services and service cost. Technical and communication satisfaction, gender, marital status and job had a significant relationship with the overall satisfaction score.

    Conclusion

    Based on the study's findings, we recommend maintaining and enhancing service recipients' satisfaction at comprehensive health service centers through the implementation of appropriate strategies and planning. Fundamental measures should be taken to improve satisfaction in all dimensions. Furthermore, adopting innovative approaches to enhance the technical and communication skills of employees is imperative for increasing service recipients' satisfaction.

    Keywords: Satisfaction, Technical Skills, Communication, Accessibility, Facilities, Cost of Providing Services, Employees, Health Services
  • Narges Abdollahi Nejat*, Asgar Aghai Hashtjin Pages 95-105
    Background & Objectives

    During the last decade, most of the countries of the world have faced an increase in the costs of the health and treatment sector. Efficient utilization of available resources through the implementation of resource allocation strategies and the improvement of health sector management is crucial and essential. Based on the extent of health and medical centers and the number of services provided by these centers, a considerable part of the community's health system resources is allocated to these centers, determining and continuously monitoring the efficiency of these centers can play a significant role in improving the efficiency of health resources and preventing the wastage of the country's resources. to have Therefore, the present study has been conducted for the first time in a systematic review with the aim of comparing the efficiency of the country's health centers to be a source of feedback to the relevant managers in this field.

    Materials & Methods

    In this research, a systematic review was conducted in databases using suitable keywords. 1035 articles were found and the reference list of the obtained articles was checked. Articles related to calculating the efficiency of health centers were reviewed. Finally, 8 articles met the conditions for entering the study and were analyzed.

    Results

    The data envelopment analysis method has been used to evaluate the efficiency of health centers in the country. The efficiency of these centers has increased positively in the 90s com-pared to the late 70s and 80s. The urban center of Isfahan and the western bases of Tehran have the highest level of technical efficiency and their efficiency is reported to be over 80%.

    Conclusion

    It is essential for policymakers and healthcare managers to identify the factors contributing to the low efficiency of healthcare centers and implement strategies for enhancing their efficiency and ensuring the proper allocation of resources. Additionally, performance evaluation should be established to monitor the efficiency of Iran's healthcare system.

    Keywords: Efficiency, Community Health Centers, Data Analysis
  • Mehdi Torkashvand, Tooraj Mohammad Zamani, Vahid Kazemizadeh* Pages 106-114

    Background &

    Objectives

    The goal of sports science researchers is to maximize the performance of athletes in various sports fields, in this regard, researchers are trying to discover and identify the factors that affect the performance of athletes, and it is completely accepted that sleep is one of the necessities of health. The aim of this study is to investigate the effect of 30 hours of sleep deprivation on the response of orexin-A levels and pulmonary function to an anaerobic activity in active male students.Materials &

    Methods

    This research was conducted semi-experimental and in the form of a pre-test and a post-test. The protocol was that in the control position, after 12 hours of fasting and 8 hours of sufficient sleep, in the experimental position after 12 hours of fasting and 30 hours, complete insomnia of the subjects was investigated in the student dormitory with controlled conditions.

    Results

    The information related to the comparison of post-test and pre-test in two experimental situations (sleep deprivation) and control (sufficient sleep) showed that orexin-A hormone increased significantly in sleep deprivation conditions compared to resting conditions and this difference It is considered significant at the (p=0.001) level. Insomnia also caused significant changes in physiological indicators.

    Conclusion

    30 hours of sleep deprivation caused an increase in orexin-A levels, which shows the importance of night sleep, which is one of the influential factors related to obesity and overweight. It should be given more attention, especially by coaches and athletes, who after sleep deprivation has a significant effect on their performance.

    Keywords: Sleep Deprivation, Insomnia, Obesity, Orexin, Anaerobic Capacity, sports activity, Pulmonary Function
  • Amir Sadeghi, Mohammad Qolipour*, Seyyede Maryam Haeri Pages 115-129

    Background &

    Objectives

    Appropriate and practical indicators are crucial for evaluating NGO performance. NGOs can understand strengths and weaknesses by determining indicators. They can measure performance conformity and take effective steps for improvement. There was no tool to measure NGO performance in Iran's health system. The present study aims to identify and confirm evaluation indicators. The study will use expert and university manager opinions in 2022.Materials &

    Methods

    A cross-sectional study conducted in 2022 on 1000 health NGOs. We designed the model and determined its content validity using the Delphi technique. The Delphi technique involved 3 rounds and the participation of 20 experts. Factor analysis measured the structural validity of the model. It involved exploratory and confirmatory analysis. Cronbach's alpha coefficient determined the reliability of the validation model. Data analysis done with Excel2013, Spss26 and Lisrel8.80 software.

    Results

    The initial questions of the model confirmed to have content validity based on the CVI = 0.775 index. The exploratory factor analysis results revealed a model with 7 dimensions. These dimensions were “International relations, Communication, Volunteering, Education, Successful models, Transparency and accountability, and Financial”. The model also includes 56 items. Based on the goodness of fit, the obtained model was reliable to measure the performance of NGOs (RMSEA=0.029).

    Conclusion

    The validation model is reliable. It measures NGOs performance in Iran.

    Keywords: Non-Governmental, Organizations, Accreditation, Indicator